Auto

Wat is en doet een dynamo in je auto

 dynamo auto

Een auto heeft veel verschillende onderdelen die werken op elektrische stroom. Een voorbeeld hiervan zijn de accu en de dynamo. Een Dynamo Volkswagen levert de elektrische energie en laad de accu bij. De dynamo is tegen de motor aangebouwd, maar verbonden met de krukas en hij draait door de V snaar of de multiriem. Als je de motor laat draaien dan draait de dynamo en levert hij stroom aan je auto. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de dynamo in je auto.

Problemen die kunnen ontstaan met de dynamo

Zoals hierboven al beschreven werd levert de dynamo elektrische energie en zorgt de deze ervoor dat de accu bijgeladen wordt. Als de dynamo niet werkt dan levert deze geen stroom of laadt hij de accu niet meer bij. Het is mogelijk dat de V snaar of de multiriem die de dynamo aandrijft slap is of gebroken. Een andere mogelijkheid is dat de dynamo zelf versleten is. Een dyname bestaat uit vele inwendige bewegende onderdelen die kunnen slijten. Het is ook mogelijk dat de dynamo niet werkt door een doorgebrande diode, een probleem met de aandrijving of een kapotte spanningsregelaar. Vaak is er een ander onderdeel kapot in het mechanisme. Als je een zware dynamo hebt dan zal deze eerder vervangen moeten worden dan een lichte. Je kan merken dat de dynamo minder goed werkt doordat er een rood acculampje op je dashboard begint te branden of een laadstroomcontrolelampje, je ruitenwissers traag werken of je hebt een zwakke verlichting. Je kan zelf ervoor zorgen dat je vaak de v snaar of de multiriem controleert. Op deze manier sluit je problemen met de accu uit.

Soorten dynamo’s

In oudere auto’s zie je vaak een gelijkstroom dynamo, maar alle nieuwere auto’s hebben een wisselstroom dynamo. Deze hebben dioden die ervoor zorgen dat de wisselstroom wordt omgezet in gelijkstroom. Ook zit er een spanningsregelaar in die de stroom onderbreekt op het moment dat de spanning in de accu genoeg is. Het is niet mogelijk om je dynamo te onderhouden, maar hij slijt wel. De kosten voor het vervangen van de dynamo zijn gemiddeld rond de 400 euro. Afhankelijk van het type auto dat je hebt duurt dit een half uur tot vijf uur en dan zullen er natuurlijk meer manuren berekend worden door het garagebedrijf. Als je handig bent kan je je dynamo ook zelf vervangen. Op internet kan je een dynamo bestellen voor je auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *