Bouw

Plat dak vervangen

 

Plat dak vervangen

Verschillende mogelijkheden voor plat dak vervangen

 

Platte daken zijn rondom ons huis vooral gebruikelijk bij schuurtjes en garages. In het bedrijfsleven is het daarentegen een veel normalere vorm van dakbedekking. Het voordeel van dit type dak is dat het vrij makkelijk te realiseren is. Het nadeel kan daarentegen zijn dat de levensduur van zo’n dak in verhouding tot pannendaken niet zo lang is en dat je daardoor eerder met lekkages te maken krijgt, waardoor sneller een plat dak vervangen aan de orde komt.

 

Bitumen

 

De meeste platte daken waarbij verhoudingsgewijs snel lekkageproblemen opdoemen zijn bitumen daken. Bitumen is al jarenlang een uiterst populair materiaal om platte daken mee te dekken. Dat heeft ongetwijfeld ook met de kostprijs te maken. Die ligt namelijk tussen de 30 en 75 m2, inclusief plaatsing en BTW. Nadeel van dit materiaal is dat het uiteindelijk slechts 20 tot 30 jaar meegaat. Aan het einde van die levensduur wordt je dak vanwege de slijtage een ware gatenkaas, waarbij oplappen middels noodreparaties echt niet meer afdoende is.

 

PVC

 

Als je dan toch besluit om een plat dak te vervangen, dan zou je ook meteen voor een ander materiaal voor de dakbedekking kunnen kiezen. PVC bijvoorbeeld. Dat is iets duurzamer dan bitumen, waardoor je er 25 tot 40 jaar profijt van hebt. Het prijskaartje voor dit dakbedekkingsmateriaal ligt tussen de 45 en 80 euro per m2. Bijkomend voordeel van PVC is dat het wortelbestendig is. In combinatie met een glasvezelbewapeningslaag kun je het dus ook als ondergrond voor een isolerend groen dak benutten.

 

EPDM

 

Ben je op zoek naar een nog duurzamer alternatief, dan zou je ook voor EPDM dakbedekking kunnen gaan. Deze folielaag bestaat uit synthetisch rubber, waardoor het uv-bestendig en onderhoudsvrij is. Ook door een plat dak te vervangen met EPDM kun je een isolerend groen dak creëren. Overigens is deze vorm van dakbedekking sowieso al een uitermate goede bescherming tegen extreme weersomstandigheden. EPDM-daken gaan in de regel zo’n 35 tot 50 jaar mee en kosten tussen de 30 en 80 euro per m2.

 

Groendak

 

De meest duurzame manier van dakbedekking is een zogenoemd groendak. In dat geval wordt e beschermlaag van een plat dak door een alternatief die met vegetatie begroeid kan worden. Dit soort daken worden dan ook meteen van een speciale drainage voorzien, zodat de grassen, mossen, kruiden en vetplanten op het dak geen overvloed aan water te verwerken krijgen. Groendaken kosten tussen de 45 en 200 euro per m2 en hebben een extreem lange levensduur van 50 tot 100 jaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *