Wonen

Collectief particulier opdrachtgeverschap

 

Collectief particulier opdrachtgeverschap

Collectief particulier opdrachtgeverschap, ook wel afgekort met CPO, is een nieuwe vorm van sociale projectontwikkeling. Bij deze vorm van projectontwikkeling kunnen toekomstige bewoners meer verantwoording krijgen voor een nieuwbouwproject. Ze kunnen gezamenlijk verantwoordelijk worden voor hun eigen nieuwbouwproject.

 

Hoe gaat dit te werk

De toekomstige bewoners kiezen gezamenlijk één rechtspersoon. Deze persoon wordt gezien als opdrachtgever in het projectontwikkelingsproces. Dit gebeurt onder begeleiding van een adviseur die ook gezamenlijk wordt uitgekozen en aangewezen. De adviseur heeft geen uitvoerende rol, deze is er enkel om de buurtbewoners begeleiding aan te bieden en het proces goed te faciliteren. Het is een tussenpersoon tussen de bewoners en de opdrachtgever en zal ervoor zorgen dat de communicatie goed en duidelijk verloopt. De aangewezen rechtspersoon werkt samen met de adviseur aan het ontwerp. Gezamenlijk komen ze tot een definitief ontwerp dat aan de kopersvereniging wordt voorgesteld. Het is een collectief plan. Alle toekomstige bewoners hebben voortdurend inzicht en inspraak in het gehele proces. Denk hierbij aan de keuze van bouwmaterialen, het kostenniveau, de bouwsystemen en het afwerkingsniveau. Elke bewoner heeft inspraak en dient zelf te beslissen over hoe het er in hun eigen gekochte woning uit moet gaan zien. De rechtspersoon mag dit niet voor de hele wijk bepalen. Elke koper, dus elke bewoner, is verantwoordelijk voor zijn eigen huis.

De toekomstige bewoners worden in feite zelf een projectontwikkelaar. Dit heeft veel voordelen maar kan ook nadelen hebben. De toekomstige bewoner krijgt meer verantwoordelijkheden, maar hier hangen tegelijk ook meer risico’s aan vast.

Een voordeel is dat mensen zich meer betrokken voelen bij het bouwproces. Er ontstaat al een samenhang voor er überhaupt gebouwd wordt omdat iedereen heel betrokken is bij het voorproces. Toekomstige bewoners krijgen al een grote affiniteit met hun nieuwe buurt en dit kan in de toekomst heel positief uitpakken. Ze zijn graag betrokken bij de buurt en bij hun nieuwe buren en denken graag actief mee met elkaar om te zien hoe ze de buurt kunnen verbeteren en op een goede manier kunnen onderhouden.

De buurtbewoners krijgen ook de vrijheid om hun eigen stuk grond uit te kiezen. Wanneer de kavels worden vrijgegeven kan iedereen kijken welk stuk land ze het meeste aanspreekt en waar ze hun huis op willen laten bouwen. Het geeft de kopers vanaf het begin van het proces een prettig en betrokken gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *